Poczucie porannej kawy jest zależny szczególnie od formy jej palenia, przygotowania, a przede wszystkim od metody stosowanych ziaren kawy. Kawowiec jest drzewem, które w pierwotnych założeniach, osiąga wysokość 15 metrów. Na świecie jest więcej niż 60 gatunków kawowca, jednak dziś dominują Arabika i Robusta. Arabica to jeden z podstawowych ziaren kawy, który zajmuje 70% rynku. Jej ziarna są długie, zaś w środku znajduje się charakterystyczny szew tworzący literę „s”. Kofeina parzona z ziaren Arabika jest delikatna i aromatyczna, jak i ma niską zawartością kofeiny, która waha się pomiędzy 0,9 a 1,7%. Ze względu na szczególne warunki pogodowe, arabika uprawiana jest najczęściej w Kolumbii, Indiach, jak również na Jawie, Sumatrze i Karaibach. Ziarna kawy Robusty znajdują się niemal na każdej sklepowej półce. Kluczową różnicę stanowi wyższa zawartość kofeiny. Ten gatunek ziaren kawy został odkryty dopiero w XIX wieku i uwagę plantatorów zwrócił przede wszystkim fakt, iż drzewa z tego rodzaju są znacznie bardziej odporne na warunki klimatyczne, a także rosną częściej niż Arabika. Ziarna Robusty są krągłe i mają prosty szew. Robusta jest o wiele łatwiejsza w hodowli. Rośnie na każdym kontynencie w regionach strefy równikowej. Bardzo duże plantacje tej kawy są w Wietnamie, Brazylii, Ugandzie i Kamerunie. Roślina ma po 22 chromosomy w pojedyńczej komórce dlatego się ją hoduje. Jest też bardziej uodporniona na szkodniki i drobnoustroje powodujące chorobę. Smak robusty jest bardzo delikatny, ostrzejszy, bardziej gorzki. Posiada też dużo więcej kofeiny niż odmiana arabiki, dlatego ma silniejsze właściwości pobudzające.

Źródło: Buy essiac tea online uk