Zgodnie z chińską filozofią to, co spożywamy powinno być spójne z naturą pięciu żywiołów, które to zarządzają światem. Znakami żywiołów mogą być np. Drzewo, Metal również Woda, a każdemu spośród nich odpowiada dany smak, do którego przypisane są poszczególne artykuły spożywcze. Drzewo: np kefir, kwaśne produkty, pomidory, białe wino. Ogień: na przykład herbata wrzątek. Ziemia: np słodkie owoce. Stal: na przykład kalafior. Wody: na przykład wieprzowina zimna woda
Kuchnia realizowana według koncepcji 5 smaków podlega cyklicznemu panowaniu pięciu Żywiołów, co związane może być z porami roku: Lato-Ogień, Końcówka Lata-Ziemia, Jesień-Metal. Każdej części cyklu określony jest nasz zegar biologiczny również pewne narządy. Przykładowo: żołądek umieszczony jest w żywiole Ziemi. Gotując potrawy związane z owym żywiołem będziemy umacniać żołądek, zabezpieczając go przed różnymi chorobami. Dlatego że element Ziemia związany jest ze końcem lata, to dokładnie w tym czasie musimy szczególnie zadbać o własny żołądek. Plusy: - poprawa przemiany materii - nie trzeba liczyć kalorii także analizować indeksu glikemicznego Minusy: - warunki diety są dosyć skomplikowane (należy umieć, które towary przynależą do konkretnego żywiołu oraz z jakim żywiołem dane określone narządy wewnętrzne) - sezonowe usuwanie składników pokarmowych (np. zimą nie jest wskazane jedzenie warzyw, pojawiają się one jedynie latem).
Przedstawił:: come aumentare il seno maschile