Owoc acai pochodzi z puszczy Amazonii. Znana i stosowana przez rodowitych mieszkańców od przeszło wieku, obecnie poznawana przez uczelnie z wielu krajów. Dlatego zapotrzebowanie na jagody acai wraz z potwierdzaniem kolejnych ich zalet bez przerwy wzrasta. Prace badawcze udowadniają, że owa skromnych rozmiarów jagoda, wyglądem przypominającą borówkę o przyjemnym, jagodowo-czekoladowym smaku, z dużą pestką posiada szereg właściwości, które zdecydowanie ochoczo wykorzystujemy. Przede wszystkim dzięki obfitości witamin B, E, C, składników mineralnych (wapń, żelazo, fosfor, potas) i łączeń fenolowych. Owoce acai posiadają więcej, niż zielona herbata czy też ciemne winogrona przeciwutleniaczy. Wszystkie aktywne związki acai pozwalają wpływać na wygląd, urodę i nienaganną figurę, oddziaływają na naczynia krwionośne i pracę serca, wspomagają ochronę komórek, biorą udział w likwidacji wolnych rodników, regulują metabolizm energetyczny, poprawiają widzenie, odporność, układ nerwowy i funkcjonowanie mózgu, poprawiają procesy trawienia.



Dzięki zawartości antyoksydantów stosuje się je w przeciwdziałaniu mnóstwa schorzeń, w tym nowotworowych. Jednostki odżywcze jagód pozwalają trzymać w normie wskaźnik cukru we krwi, cholesterolu, wpływają na trwałość kości i mięśni, poprawiają układ odpornościowy. Dlatego również najmniejszym dzieciom wypada podawać ten cud przyrody w celach ochrony przed infekcjami wirusowymi czy bakteryjnymi. Trzeba szukać takich środków, czy soku, które posiadają jedynie jagody acai, mimo, iż na rynku spotkac można też suplementy łączące kilka składników, np. wspomagających redukcję masy.
Sporo wiedzy możesz znaleść tu:: steroide muskeln halten